Foto gemaakt door Renzo Candido

Foto gemaakt door Renzo Candido
Deze pagina is niet meer in gebruik, voor alle informatie kunt u kijken op mijn site!

maandag 1 november 2010

Wandeling door Pan van Persijn met kinderen Morsmoestuin!

Afgelopen zaterdagmiddag heb ik met 17 kinderen van de Mors Moestuin en 7 moeders een heerlijke leerzame wandeling gemaakt door de Pan van Persijn op de grens van Katwijk en Wassenaar. Om 14 uur waren we er allemaal klaar voor Nadia Moulazim, initiatiefnemer van de morsmoestuin, had voor alle kinderen rugzakjes met lekkers klaar gemaakt.

Na een korte uitleg van de route door de Pan van Persijn gaan we op pad. Onderweg vertel ik wat over de natuur en over de beesten die in dit duingebied wonen. Bij het uitkijkpunt over Lentevreugd kijken we door de verrekijker naar de fjördenpaarden en Galloway runderen die verderop staan te grazen. Ik vertel wat over de oorsprong van het gebied en wat er allemaal te zien is. Er zijn een heleboel vragen die allemaal beantwoord worden. We gaan weer verder en komen na een korte stop om even lekker te eten en drinken bij de Atlantikwall. In het Atelier de Mors heb ik aan de kinderen al boeken laten zien die vertellen over de tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kinderen zijn verbaast over de hoeveelheid drakentanden waar je gewoon aan kunt zitten op kan klimmen. Natuurlijk willen alle kinderen ook nog even over de muur lopen. Daar wordt dan ook even de gelegenheid voor gegeven. Ik laat de kinderen ook nog wat boekjes bekijken waar bijvoorbeeld alle bunkers van de kust van Wassenaar in staan. Ze vinden het wel een gek idee dat er nog zoveel in de grond liggen. Ik vertel ook dat er een paar jaar gelegen nog in gewandeld kon worden om naar de vleermuizenkolonie te kijken die daar leeft. De kinderen hebben een boel vragen en natuurlijk kijken we ook nog naar de kogelgaten die nog in de muur te vinden zijn. Dat is natuurlijk wel erg spannend!



Hierna lopen we via de andere kant van de muur terug door de mooie natuur. We hebben treffen het zo… Het is heel mooi weer en zelfs eigenlijk wel warm voor 30 oktober. We kunnen als we ergens stoppen heerlijk in de zon zitten. Natuurlijk stoppen we vlak voor het einde van de wandeling ook nog even bij de speeltuin. Iedereen die het leuk vind mag hier nog een natuurschilderij maken met alles wat we op de grond hebben gevonden tijdens de wandeling. Er worden hele mooie creaties gemaakt!

Bij de uitgang is iedereen nog uitgelaten van de leuke wandeling. Er wordt zelfs gevraagd of we snel nog een wandeling doen! Natuurlijk gaan we in het voorjaar nog een keer wandelen dan naar natuurgebied Berkheide.


Geen opmerkingen: